دامنه چیست؟

domains

تصمیم به شروع طراحی وب‌سایت دارید، یکی از اولین واژه‌هایی که به گوشتان خواهد خورد، دامنه است. دامنه، دامین یا دومِین نیز تلفظ می شود.

مفهوم دامنه اصلاً پیچیده نیست. شما تقریباً هر روز در دنیای اینترنت با دامنه ها سر و کار دارید. فقط شاید تا الان این موضوع را نمی‌دانستید.

دامنه چیست؟

منظور از دامنه یا دامین (به انگلیسی domain)، همان آدرس اینترنتی است. بله! همان آدرس‌هایی که برای باز کردن یک سایت در اینترنت وارد می‌کنید. برای مثال، آدرس اینترنتی سایت گوگل، www.google.com است و آدرس اینترنتی سایت ما هم www.mellicloud.com

زمانی که شما قصد دارید مستقیماً به یک سایت وارد شوید، دامنه یا همان آدرس اینترنتی آن سایت را در نوار بالای مرورگر خود وارد می‌کنید. در تصویر زیر ما دقیقاً بخشی که دامنه نمایش داده می‌شود را برای شما مشخص کرده‌ایم.

what-is-domain

چند نکته در مورد دامنه ها

دامنه‌ها شامل دو بخش اصلی هستند.

_ نام دامنه: این اسمی است که شما برای سایت خودتان انتخاب می‌کنید. برای انتخاب اسم، شما هیچ محدودیتی ندارید. تنها مساله این است که اسم شما باید سرهم باشد. البته شما می‌توانید کلمات را با خط فاصله (-) از هم جدا کنید.
_ پسوند: در اینترنت پسوندهای بسیار متنوعی برای ثبت دامنه وجود دارند. هر کدام از این پسوندها، معنایی به خصوص دارند. برای مثال، پسوند ir به معنی آن است که سایت شما ایرانی است. پسوند com مخفف commerce است و به معنای سایت تجاری است. سایر پسوندها نیز هر کدام معنایی برای خود دارند.
ما در بخش قبلی سایت خود را برای شما مثال زدیم. همانطور که احتمالاً متوجه شده باشید، نام دامنۀ سایت ما mellicloud و پسوند آن هم com است.

هر دامنه‌ای، منحصر به فرد و اختصاصی است.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که دامنه‌ها اختصاصی هستند. برای مثال، همین آدرس mellicloud .com به نام ما ثبت شده است و بنابراین ما صاحب آن محسوب می‌شویم. پس هیچ شخص یا شرکت دیگری نمی‌تواند این ترکیب مشخص را به نام خود ثبت کند. با اینحال شاید یک آدرس مثل mellicloud.net خالی باشد و امکان ثبت آن وجود داشته باشد.

دامنه‌ها به صورت سالیانه خریداری می‌شوند.
خرید دامنه به صورت سالیانه است. این یعنی زمانی که شما یک دامنه را ثبت می‌کنید، برای مدت زمان مشخصی این کار را انجام می‌دهید. یعنی مثلاً برای ۱ سال یا چند سال آن را خواهید داشت و پس از گذشت این دوره، اگر دوباره ان را تمدید نکنید، دیگران می‌توانند این دامنه را برای خود تصاحب کنند.

شما برای ساخت سایت، به هاست هم نیاز دارید.
توجه داشته باشید که داشتن یک دامنه به تنهایی برای شما کافی نیست. چرا که دامنه فقط آدرس اینترنتی شما را مشخص می‌کند. شما برای آنکه یک سایت داشته باشید، علاوه بر دامنه به یک فضا نیاز دارید که اطلاعات سایت شما در آن ذخیره شود. به این فضا اصطلاحاً هاست (که در فارسی به معنای میزبان است) گفته می‌شود.

 URL چیست و چه تفاوتی با دامنه دارد؟
شاید شما هم در مقالات متعدد دیده باشید که گاهاً از URL برای اشاره به آدرس یک وب سایت استفاده شده باشد و اکنون این سوال برایتان پیش آمده است که Domain با URL چه تفاوتی دارد؟ اجازه بدهید همه چیز را ساده نگه داریم و توضیحات را پیچیده نکنیم. دامنه یا دامین در واقع آدرس صفحه اصلی وب سایت شما هستند و هیچ کاراکتر و علامت اضافی در انتهای پسوند آن قرار نمی گیرد. اما URL به تمام مشتقات یک نام دامنه گفته می شود.

به عنوان مثال http://www.mellicloud.com نام دامنه وب سایت ملی‌کلود است و سایر صفحات سایت ما دارای آدرس URL ای مانند  https://mellicloud.com/web-design/ یا  https://mellicloud.com/windows-host/ هستند. در نهایت باید این را بدانید که هر صفحه اینترنتی دارای یک آدرس است. صفحه اصلی یک وب‌سایت فقط خود دامنه است و صفحات دیگر آن، هر کدام دارای یک URL منحصر به فرد هستند.

چگونه باید یک نام دامنه ثبت کنیم؟

فرآیند ثبت دامنه واقعاً ساده است. در ادامه آموزش ۲ مرحله‌ای این کار را به شما می‌دهیم.

از موجود بودن دامنۀ مورد نظر خود مطمئن شوید.
ما قبلاً توضیح دادیم که هر آدرس اینترنتی یا همان دامین، متعلق به یک نفر است. بنابراین قبل از ثبت، شما باید دامنه مد نظر خود را بررسی کنید تا از خالی بودن آن مطمئن شوید. برای این منظور می‌توانید به صفحه ثبت دامنه ملی‌کلود مراجعه کنید.

دامنۀ مد نظر خود را ثبت کنید
پس از اطمینان از خالی بودن دامنه، تنها کاری که باید انجام دهید این است که آن را از طریق یکی از شرکت‌های ارائه‌دهندۀ خدمات ثبت و تمدید دامنه خریداری کنید. فقط توجه داشته باشید که اگر قصد ثبت دامنه ir را دارید، نیاز به ارائه مدارک شناسایی خواهید داشت.

فقط به این نکته توجه داشته باشید که دامنه شما مثل یک شماره موبایل است و هر چقدر بهتر، جذاب‌تر و ساده‌تر باشد، می‌تواند تاثیر بهتری روی مخاطب شما بگذارد. پس خوب است کمی وقت بگذارید و مطمئن شوید که دامنه درستی را برای سایت خود انتخاب می‌کنید. چرا که این سایت قرار است تا مدت‌های بسیاری برای شما کار کند.

پس از انتخاب دامنه نوبت به انتخاب هاست مناسب است که کارشناسان ملی‌کلود تا رسیدن به هدف و داشتن یک سایت ایده‌ال در کنار شما هستند.

چند نکته قابل توجه برای ثبت دامنه

توجه به نکات زیر به هنگام ثبت دامنه لازم است:

  • عبارت انتخابی تشابه با نام تجاری معروف و معتبر نداشته باشد.
  • کوتاه و متشکل از حداقل تعداد حروف باشد.
  • تلفظ و بخاطر سپردن آن آسان باشد.
  • حتی المقدور با نوع فعالیت سایت ارتباط داشته باشد.
  • از اعداد و خط تیره استفاده نشده یا حداقل استفاده صورت گیرد.
  • مشابه نام سایت دیگری که موجب سردرگمی بازدید کنندگان شود نباشد.
  • برای اطمینان از مالکیت دامنه هنگام ثبت آن بهتر است از قرار گرفتن آدرس پست الکترونیکی خود در قسمت Admin Contact مشخصات دامنه مطمئن شوید.
  • حتی المقدور از طریق مراکزی برای ثبت دامنه خود اقدام نمایید که کلمه عبور و مجوز جابجایی و تغییرات را در اختیار شما قرار می دهند.
  • حتما شرایط و تعهدات ثبت کننده دامنه و نمایندگیهای و همچنین شرایط اختصاصی پسوند مورد تقاضی را مطالعه و از تبعات حقوقی اقدامات خود آگاه شوید.
  • هرگز از آدرس مجهول یا غیر واقعی در مشخصات دامنه خود استفاده ننمایید.
  • قبل از انتخاب دامنه مطمئن شوید که علامت تجاری یا هر گونه علامت ثبت شده دیگر که متعلق به غیر بوده و شما قانونا مجوز رسمی جهت استفاده از آنرا ندارید در آدرس شما بکار نرفته باشد.
  • درصورتی که نام مورد نظر شما قبلا ثبت شده و تاریخ انقضای آن نزدیک است می توانید از خدمات دهنده خود تقاضای خدمات پیش سفارش (Back Order) دامنه را بنمایید.
  • هرگز از DNS شرکتها و خدمات دهنده هایی که مجاز به استفاده از آن نمی باشید در دامنه خود استفاده نکنید و ابن مشخصات را بدون مشورت با شخص فنی تغییر ندهید. زیرا هر تغییر? در این مشخصات می تواند منجر به غیر فعال شدن سایت شما گردد.
  • اعتبار دامنه خود را حت? المقدور تا یک ماه قبل از سر رسید انقضا تجدید نمایید.
  • جهت انتقال دامنه ها از یک ثبت کننده به ثبت کننده دیگر یکماه زودتر از تاریخ انقضا اقدام نمایید.
  • به محل و حساسیتهای سیاسی و اقتصادی ثبت کننده خود دقت نمایید، در صورت وجود دعاوی در ارتباط با پسوندهای عمومی و اختصاصی محل دادگاه رسیدگی کننده ، محل ثبت کننده دامنه خواهد بود.
  • در ارتباط با استفاده از دامنه قوانین بین المللی و قوانین محلی را همزمان در نظر داشته باشید.
  • از خدمات مانیتور مشخصات دامنه یا مخفی نمودن مشخصات خود برای جلوگیری از مزاحمتهای تبلیغاتی و سرقت دامنه خود استفاده نمایید.
این مقاله به شما کمک کرد؟
YesNo

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
fa_IRفارسی